Mecanică /Aparatură de scenă/Proiectare

Aparatura de scenă, împreună cu echipamentele de sonorizare și iluminare, reprezintă o parte importantă a tehnologiilor de teatru. Aceasta este alcatuită din mecanisme superioare și inferioare, echipamente ce sunt montate pe poziții fixe sau mobile.

Mecanismele superioare includ sisteme de mutare a scenei, scripeți, stative pentru lumini, sistem de mișcare a cortinei. Mecanismele inferioare sunt reprezentate de loja orchestrei, ascensoare de scenă și personale, scenă mozaic, scena rotativă și sisteme pentru manipularea decorului de scenă.
Odată cu apariția scenelor multifuncționale devine din ce în ce mai importantă utilizarea aparaturii de scenă. Astfel, pentru o reorganizare fluidă și rapidă folosim sisteme mobile ca: tribună extensibilă, tribună rabatabilă, scenă mobilă, pereți laterali mobili.

Performanța echipamentelor de azi este limitată doar de buget, având posibilitatea de a utiliza atât utilaje cu o singură viteză, adică lente, cât și sisteme programabile, cu gabarit sporit, cu viteze de 1 m/s și sincronizarea duratei cu distanța. Evoluția continuă a technologiei permite utilizatorului să aleagă soluția ideală atunci când dorește să amenajeze o scenă nouă, întrucât 4 – 5 soluții există chiar și pentru sistemul de mutare a decorului, din care se alege cea ideală pentru client.